01-12-2015 07:41 | Door: Thijs ten Brinck

Het Rotterdamse bedrijf Joulz en de dronepiloten van Skeye uit Leiderdorp gaan samenwerken om energie-infrastructuur efficiënter te controleren.

Joulz, onderdeel van de Eneco Group, ontwerpt, realiseert en beheert elektriciteitsnetten en –verdeelstations. Joulz zal de cameradrones van Skeye inzetten om bestaande midden- en hoogspanningsmasten te inspecteren. Daarvoor hebben de bedrijven een samenwerkingsovereenkomst getekend.

De drones van Skeye worden in binnen- en buitenland gebruikt voor de inspectie van bruggen, waterkeringen en windturbines. Als onderdeel van de samenwerking met Joulz zal Skeye later mogelijk ook windparken inspecteren.

Miljardenmarkt in windenergie

Met inspectiedrones kunnen de inspecteurs van windturbines en elektriciteitsmasten hun werk beter, veiliger en sneller doen. Nu moeten deze mensen klimmen of gebruik maken van verrekijkers.

Alleen al met de inspectie van de duizenden windturbines die wereldwijd draaien zou volgens marktonderzoeksbureau Navigant de komende jaren € 6 mrd omzet te behalen zijn.

Bron: Joulz, Skeye | Foto: Ted Eytan, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)