28-03-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De groei van zonne-energie heeft een veel grotere impact op de Nederlandse energie-infrastructuur dan waarmee rekening wordt gehouden, menen deskundigen.

Volgens het internationale kennisplatform Solarplaza worden gas- en kolencentrales onrendabel en moeten energiebedrijven op zoek naar opslagsystemen en slimme elektriciteitsnetwerken. Dit komt volgens het platform omdat zonnepanelen een steeds groter deel van de binnenlandse stroombehoefte zullen dekken.

De deskundigen menen dat de groei van zonne-energie veel hoger kan uitvallen dan de 4.000 megawatt in 2020, die bedrijven en organisaties verenigd in het Nationaal Actieplan Zonnestroom onlangs voorspelden. Deze voorspelling werd gedaan op basis van 25 procent groei per jaar, terwijl Solarplaza in zijn voorspelling uitgaat van een jaarlijkse groei van 50 procent. Vorig jaar groeide het aantal zonnepanelen in Nederland namelijk met meer dan 200 procent, zo beargumenteert Solarplaza.

 

Zonnerevolutie

 

Als de jaarlijkse groei 50 procent is, telt Nederland binnen vijf jaar 1,5 miljoen zonne-energiesystemen tegenover ongeveer 100.000 nu. “In feite vindt er een revolutie plaats. Omdat we er midden in zitten lijkt de snelheid mee te vallen, maar straks terugkijkend is er in tien jaar een enorme omslag geweest," stelt CEO Edwin Koot van Solarplaza.

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden en energieprijzen alsmaar blijven stijgen, is voor consumenten zonnestroom van hun eigen dak goedkoper dan uit het elektriciteitsnet. Geld investeren in een zonnedak rendeert, volgens Solarplaza, bovendien drie keer beter dan geld op een spaarrekening zetten. Daarom zal de groei alleen maar toenemen.

In 2016 kunnen er al 440.000 PV-systemen staan, die samen één procent van het nationale stroomverbruik zullen dekken. De zonnepanelen in Nederland hadden eind 2012 een gezamenlijk vermogen van 280 megawatt. In totaal werd vorig jaar bijna 240 miljoen kilowattuur zonnestroom opgewekt, oftewel 0,22 procent van het nationale stroomverbruik. Exacte gegevens ontbreken, omdat steeds meer systemen zonder subsidie worden gebouwd.

 

Nieuwe uitdagingen

 

In 2020 zou een productie van 4.000 megawatt drie procent van het stroomverbruik dekken. Maar als de groei van zonne-energie 40 procent blijkt te zijn, verdubbelt de bijdrage al naar bijna zes procent. Op zonnige zomerse dagen kan het dan voorkomen dat kolen- of gascentrales uitgeschakeld moeten worden. In Duitsland werd vorig jaar mei al eens 50 procent van alle benodigde stroom door zonnepanelen geleverd, terwijl daar op jaarbasis al vijf procent van de zon komt.

Gas- en kolencentrales blijven echter wel nodig om bij te schakelen tijdens zonloze periodes. Maar in de zomer worden ze volgens Solarplaza nutteloos, wat kan leiden tot het dumpen van stroom op de internationale stroommarkt. Ook zullen energiebedrijven flinke omzetverliezen lijden als hun klanten zelf stroom opwekken.

De kans bestaat dat deze kosten worden afgewenteld op burgers of kopers van zonnepanelen. “Daarom moeten energiebedrijven op zoek naar nieuwe businessmodellen en nieuwe uitdagingen. Ze zullen hun aandacht sterk moeten richten op opslagsystemen, energiemanagement en smart grids," aldus Koot.

Bron: ANP

Foto: Goandgo via Flickr.com