28-03-2013 12:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De kans is klein dat er in Europa een schaliegasrevolutie plaatsvindt. In tegenstelling tot de VS zijn hier geen uitgestorven gebieden waar zomaar geboord kan worden.

Dit zei EU-commissaris Conny Hedegaard gisteren bij de presentatie van het groenboek voor klimaat en energie. Het groenboek, opgesteld door de Europese Commissie, is een eerste stap naar het klimaat- en energiebeleid voor 2030. In het raamwerk voor 2030 staat dat de mogelijkheden tot exploitatie van schaliegas onderzocht moet worden. Hedegaard lijkt echter geen grote voorstander te zijn: “In Europa hebben we simpelweg niet zo veel Noord-Dakota-gebieden. Hier zijn geen uitgestorven gebieden waar je kunt boren zonder dat er een haan naar kraait”.

Europa klaagt over de prijsverschillen in schaliegas vergeleken met de VS, omdat daar schaliegas vijf keer zo goedkoop is. De Europese Commissie komt dit jaar met een beleidskader voor de winning van schaliegas. Hierin staat hoe lidstaten dit kunnen aanpakken. Hedegaard: “Ieder land kan hiermee aan de slag, al zal de prijs nooit zover kunnen dalen als in de VS.”

 

Onbekende milieueffecten

 

Volgens Judith Merkies van de PvdA lijkt schaliegas het ei van Columbus, maar blijkt dit nog behoorlijk tegen te vallen. “Er zullen weinig inwoners in de Europese Unie te vinden zijn die het toe zullen juichen dat er onder hun huis geboord kan worden, om vervolgens onder hoge druk chemicaliën te spuiten die de steenlagen oplossen”.

“De milieueffecten zijn ongewis, er is kans op aardschokken en het is ook maar een voorlopige oplossing,” aldus de Europarlementariër. “Ook schaliegas is een schaarse fossiele brandstof. In plaats van te investeren in peperdure exploitatietechnieken voor een grondstof die maar voor korte termijn voorhanden is, kunnen we beter volledig inzetten op het 100 procent hernieuwbaar maken van ons energiegebruik. Wind en zon zal er namelijk altijd zijn."

Bron: Het Financieele Dagblad

Foto: Ruhrfisch via Wikimedia