03-12-2015 07:58 | Door: Thijs ten Brinck

Het Britse Eden Project, een bijzonder kassencomplex voor natuureducatie, krijgt een geothermische elektriciteitscentrale. De centrale levert 4 megawatt duurzame elektriciteit en warmte aan het park.

De duurzame elektriciteitsproductie van de aardwarmtecentrale is genoeg om het Eden Project en 4.000 Britse huishoudens van stroom te voorzien. De centrale haalt de warmte van 4,5 kilometer diep onder het kassencomplex vandaan.

geothermie

Met water van 180 graden Celsius levert het project 3 à 4 megawatt elektriciteit. De resterende aardwarmte komt ten goede aan de nagebootste tropische en mediterrane klimaatkoepels van het Eden Project. De boorwerkzaamheden en de bouw van het aardwarmteproject zijn volgens de initiatiefnemers in drie jaar afgerond.

Decor James Bond film

Het Eden Project opende in 2000 zijn deuren. Binnen de twee grote transparante koepels van het opvallende natuurproject, aan de kust bij het Engelse Cornwall, leven meer dan duizend verschillende planten en dieren.

In de ene koepel is een tropisch klimaat nagebootst, de andere biedt plaats aan mediterrane soorten. Beide biomen verbruiken veel energie, vooral in de vorm van warmte. Ook is er om het warme en tropische klimaat in stand te houden veel water nodig. Daarvoor gebruikt Eden Project uitsluitend regenwater.  

De kenmerkende koepels van de toeristische trekpleister dienden in 2002 als decor voor de Bond-film Die Another Day. Het complex dient daarnaast regelmatig als evenementenlocatie. 

Bekijk een video over de plannen:

 

Bron: Eden Project, Guardian | Foto: A1personage, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)