28-03-2013 19:24 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In overleg met de provincies heeft het kabinet elf gebieden aangewezen waar tot 2020 nieuwe grote windmolenparken kunnen komen. Flevoland levert met 1.370 megawatt de grootste bijdrage.

Dit is donderdag bekendgemaakt, nadat de ministerraad heeft ingestemd met de ontwerp-structuurvisie 'Windenergie op Land' van de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur).

Het gaat om de locaties Eemshaven, Delfzijl, N33, Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer-Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen. De provincies wijzen dit jaar ook plekken aan voor kleinere windprojecten. Alles bij elkaar wil het kabinet zo in 2020 6.000 megawatt aan windenergie opwekken waarmee ruim 4 miljoen huishoudens kunnen worden voorzien van elektriciteit.

 

Duurzame groei

 

Het kabinet is donderdag eveneens akkoord gegaan met plannen van Kamp en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) om de groene groei verder te stimuleren. In 2050 moet de energievoorziening volledig duurzaam zijn.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek onlangs dat er het afgelopen jaar iets meer elektriciteit is opgewekt uit windenergie, waterkracht, zonne-energie en biomassa. In 2012 werd in totaal 12,2 miljard kilowattuur  hernieuwbare elektriciteit geproduceerd. De stijging kwam vooral door de grotere bijdrage van windmolens, die met ruim 100 megawatt steeg tot 2.431 megawatt.

Bron: ANP

Foto: RTV Noord via Google Images