29-03-2013 11:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een deal tussen het grootste gasbedrijf van Groot-Brittannië en de VS, zorgt ervoor dat twee miljoen Britse huishoudens de komende vijf jaar schaliegas krijgen.

Tot nu toe waren de Amerikanen terughoudend in het verkopen van schaliegas. Ze wilden het controversiële gas gebruiken om de Verenigde Staten energie-onafhankelijk te maken. Door de deal met Centrica zijn ze toch overstag gegaan, tot tevredenheid van de Britse premier David Cameron.

"Toekomstige gasleveringen uit de VS zullen helpen onze energiemix te diversifiëren en Britse consumenten te voorzien van een veilige en betaalbare bron van energie voor de lange termijn," aldus Cameron.

 

Discussie

 

Hoewel Cameron de deal heeft toegejuicht, is niet iedereen te spreken over het gebruik van schaliegas in het Verenigd Koninkrijk. Net als in andere Europese landen is er veel weerstand tegen de winning van de grondstof, Zoals Friends of Earth, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor milieukwesties.

“Voor het Verenigd Koninkrijk heeft het geen zin nog langer te leunen op overzeese transporten van steeds duurder gas, terwijl de ministers het enorme potentieel aan energie van eigen bodem uit wind, water en zon links laten liggen,” zegt campagneleider Andrew Pendleton in een interview met Euractiv.

In het nieuwe Europese klimaat- en energiebeleid voor 2030 dat afgelopen week naar buitenkwam, bleek al dat schaliegas voor Europa niet de oplossing is. In de VS zorgt schaliegas voor een energie-revolutie, maar volgens EU-commisaris Hedegaard is dat voor Europa ondenkbaar.   VS en Europa zijn wat betreft het winnen van schaliegas totaal niet vergelijkbaar.

Bron: Trouw

Foto: Mulad via Flickr.com