02-04-2013 11:17 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Technologiebedrijf General Electric heeft een prototype van hun meest efficiënte windturbine in de Wieringermeer geplaatst.

Deze 2.50.120-turbine levert, vergeleken met andere turbines van General Electric (GE), tot 15 procent meer stroom op en is 25 procent efficiënter. Om de wieken zo efficiënt mogelijk te laten draaien, maakt de windmolen gebruik van ‘Industrial Internet’. Dit betekent dat het apparaat in contact staat met andere windmolens, het elektriciteitsnetwerk en het controlecentrum.

Sensoren in de turbine verzamelen continu data, waardoor het makkelijker wordt om van te voren inschattingen over de stroomopbrengst te maken. De opgewekte energie wordt opgeslagen op een batterij: dit maakt constante stroomtoevoer mogelijk.

GE werkte voor de ontwikkeling van de nieuwe technologieën samen met het onafhankelijke onderzoeksinstituut ECN. Zij zien windenergie als een belangrijk onderdeel in de wereldwijde stroomvoorziening en willen dit door technologische ontwikkelingen aantrekkelijker maken voor energieleveranciers. Het prototype van de 139 meter lange 2.50-120 zal in de herfst van 2013 worden getest.