03-04-2013 12:02 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De combinatie van kou en zon zorgt voor records in zonne-energieland. Op de testlocatie van de Universiteit Utrecht zijn de rendementen 10 procent hoger.

"Zonnepanelen hebben vaak in de maanden mei en juni in Nederland de hoogste opbrengst, op dagen waarbij het niet zo warm is", zegt Wilfried van Sark, docent Zonne-energie bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht. Hij heeft bij de universiteit 24 verschillende zonnepanelen in een proefopstelling staan.

De zomer-records kunnen deze lange winter wel eens worden gebroken, nu de gevoelstemperatuur door de ijzige oostenwind daalde tot –15 graden Celsius en de temperatuur van de zonnepanelen rond het vriespunt schommelden.

Volgens Van Sark heeft de koude temperatuur een positieve invloed op de structuur van de zonnecel, waardoor het rendement hoger wordt. Hij adviseert mensen met zonnepanelen dan ook om een ruimte tussen het dak en paneel te maken, omdat dit voor koeling en dus een hoger rendement zorgt.

Kleurenspectrum

Niet alleen de kou heeft uiteraard invloed op het rendement. De verschillende zonnecellen werken allemaal optimaal bij andere weertypen, afhankelijk van het gebruikte materiaal en techniek. “De kleur van het zonlicht verandert over de dag. ’s Ochtends heeft de zon een ander kleurenspectrum dan ’s avonds. Dit heeft invloed op het rendement van een zonnecel”, aldus Van Sark.

“Daarbij hebben we in Nederland door de vele wolken meer diffuus zonlicht dan direct zonlicht, zoals in Spanje. Het is dus verstandig om in Nederland andere panelen te plaatsen dan in Spanje.” Van Sark onderzoekt bij verschillende weertypen welk type zonnecel de hoogste energieopbrengst oplevert.

Bron: Universiteit van Utrecht

Foto: KelvynSkee at Flickr