08-12-2015 08:56 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco levert de Powerwall, het energieopslag systeem voor thuis van autofabrikant Tesla, vanaf januari in Nederland en België.

De eerste Tesla accu’s komen in januari 2016 naar Nederland. Eneco koppelt de accusystemen voor huishoudens ook aan zonnepanelen en de slimme Toon-thermostaat.

“De Powerwall wordt overdag opgeladen, als de zon energie levert maar het energieverbruik doorgaans laag is. De meeste mensen zijn juist van de avond tot de ochtend thuis”, zegt Hans Valk, directeur Innovation & Ventures bij Eneco. “Toon kan straks de Powerwall verbinden met zonnepanelen en elektrische apparaten en daarbij aangeven of er bijvoorbeeld voldoende zonnestroom beschikbaar is om de vaatwasser gratis te laten draaien.”

Duurzame energieopslag thuis

Volgens Valk halen huishoudens zo meer rendement uit hun zonnepanelen, terwijl ze ook het eigen energieverbruik nog eens extra verduurzamen. In januari krijgen de eerste Nederlandse huishoudens een Powerwall op proef.

Eneco verwacht de thuisbatterij in het eerste kwartaal van 2016 aan alle geïnteresseerden in de Benelux te kunnen leveren. Het energieconcern heeft ‘enkele honderden’ Powerwalls besteld.

Het gaat om het model met 7 kilowattuur opslagcapaciteit. Eneco geeft tien jaar garantie en regelt ook de installatie. De Powerwall kost in Nederland € 3.675.

Bron: Eneco, AD | Foto: Tesla, Eneco