10-12-2015 12:08 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse bedrijf Deepwater Wind wil voor de kust bij Long Island, New York een windpark bouwen. Met twee grote energieopslagsystemen levert het project betrouwbaar duurzame energie.

Deepwater vraagt om toestemming om vijftien windturbines te bouwen bij de staat New York. Het offshore-windpark krijgt in eerste instantie een, voor Europese begrippen bescheiden, capaciteit van 90 megawatt. Op termijn wil Deepwater opschalen tot 1.000 megawatt.

Onderdeel van het voorstel is de bouw van twee accusystemen die de variaties in de opbrengst van het windpark op kunnen vangen. Beide accu’s, aangesloten op bestaande energienetten, kunnen 15 megawatt aan vermogen leveren. General Electric gaat de systemen realiseren.

Eerste Amerikaanse offshore-windpark

In de Verenigde Staten zijn windturbines op zee nog niet doorgebroken. Tot nu toe was er genoeg ruimte voor de aanleg van goedkopere windparken op land. Deepwater realiseert voor de kust van de staat Rhode Island het eerste offshore-windpark van de VS. Deze Block Island Wind Farm, vijf windmolens van 6 megawatt sterk, is bij oplevering in 2016 het eerste offshore-windpark van de Verenigde Staten.

Als het project bij Long Island doorgaat, is de eerste fase van dit grotere windpark in 2022 in bedrijf. De accu’s zijn in de plannen al in 2018 operationeel. 

Bron: Deepwater Wind | Foto: Chris Alban Hansen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)