04-04-2013 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een doeltreffend programma kan van Japan in 2013 de tweede grootste zonne-energiemarkt maken, blijkt uit een analyse van Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Door verschillende projecten zal de hoeveelheid zonne-energie installaties in Japan dit jaar flink toenemen, blijkt uit een analyse van BNEF. Het doel is om het huidige geïnstalleerde vermogen van 6,1 gigawatt naar 9,4 gigawatt te brengen. Dit is een stuk hoger dan een eerdere inschatting van het Amerikaanse onderzoeksbureau uit 2012, waarbij werd gerekend op een totaal geïnstalleerd vermogen van 'slechts' 4 gigawatt.

“De bijstelling in wat we voor het komende jaar verwachten, is gekomen door de snelle toename van installaties en de onverwacht sterke projecten,” schrijft BNEF in het rapport. De analyse weerspiegeld de ambitie om het belang van alternatieve bronnen in Japan te vergroten,  een idee dat is ontstaan na de kernramp bij Fukushima in maart 2011. Japan is in juli 2011 begonnen met het aanbieden van feed-in tarieven (FIT), om het gebruik van zonne- en windenergie te stimuleren.

Een obstakel om de groei te verwezenlijken zou een gebrek aan geschoolde werknemers kunnen zijn, maar ook de hoge systeemkosten om aan de internationale standaarden te voldoen.

 

Prominente rol zonne-energie

 

Een eerder onderzoek van IMS Research wees al uit dat Japan de ambities heeft om op het gebied van zonne-energie een grote groei door te maken. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Japan voor 2013 nog vijf gigawatt aan nieuw te installeren zonne-energie in het vooruitzicht heeft, waarmee het Aziatische land op een totaal van 12 gigawatt geïnstalleerd vermogen zal komen.

De cijfers uit beide onderzoeken komen dan wel niet helemaal overeen, ze hebben wel eenzelfde conclusie: in het land van de rijzende zon krijgt zonne-energie een steeds prominentere rol.

Tot nu toe heeft Italië het record van het hoogste aantal nieuw geïnstalleerde installaties binnen een jaar: 7,9 gigawatt in 2011. Naast Japan gaat China dit jaar ook in de buurt van dit record komen: de Chinezen zijn van plan om in 2013 voor 6,2 gigawatt aan zonne-energie te installeren, waardoor het land vermoedelijk een totaal geïnstalleerd vermogen van 10.5 gigawatt bereikt.

Bron: BNEF

Foto: Commander U.S. 7th Fleet