04-04-2013 12:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderhoud aan windmolens kan goedkoper, dankzij een nieuw ontwikkelde robot. Hierdoor kunnen de prijzen van windenergie lager worden.

Het Amerikaanse bedrijf Helical Robotics ontwikkelde een robot, de HR-MP20, die inspectie- en onderhoudstaken kan doen bij zowel windmolens op land als op zee. Omdat monteurs niet meer omhoog hoeven te klimmen wordt onderhoud dankzij de robot efficiënter, gemakkelijker en dus goedkoper.

De robot ziet er uit als een koffer op wielen en is een knap stukje techniek. Met behulp van magneten kan hij namelijk verticaal langs de toren van een windmolen omhoog klimmen. Daarbij kan 9 kilogram aan instrumenten mee omhoog worden genomen, terwijl de robot zelf maar 19 kilogram weegt.

Volgens Bruce Schlee, directeur van Helical Robotics, is de robot een belangrijke stap in de transitie naar duurzame energievoorziening. ‘Het succes van windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen hangt af van dit soort nieuwe technologieën. Onze robot verlaagt de kosten van onderhoud en inspectie aan windmolens, waardoor windenergie een betere concurrentiepositie krijgt.’

Als bergbeklimmers

Momenteel is er voor het onderhoud van windmolens ingewikkelde apparatuur en goed opgeleid personeel nodig. Ook zijn de taken vaak nogal omslachtig. Een voorbeeld is de inspectie van de bladen. Dat kan gedaan worden vanaf de grond, maar dan heeft de inspecteur een sterke telescoop nodig. Het kan ook gedaan worden in de toren zelf, maar dan moeten de inspecteurs als bergbeklimmers langs de buitenkant van de toren klimmen.

Recent is de HR-MP20 getest in een windmolenpark in de Amerikaanse staat Minnesota. Daar bleek dat de robot inderdaad handiger was dan conventionele onderhoudsmethodes, onder andere omdat de robot beter bestand is tegen wind en slecht weer.

Bron: CleanTechnica

Foto: Helical Robotics