05-04-2013 11:10 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Op de eerste dag van subsidieregeling SDE+ dienden ondernemers al meer dan 100 projecten in, die samen genoeg duurzame energie opwekken voor 200.000 huishoudens.

Vanaf 4 april kunnen ondernemers projecten indienen bij de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+), dat in 2013 €3 mrd kan besteden aan subsidies op duurzame energie. De score van de eerste dag: meer dan 100 projecten voor zonne-energie, drie windmolenparken, 18 vergistingsinstallaties, 25 biomassaketels en 12 verschillende warmte projecten, zoals geothermie en warmtekrachtkoppeling (WKK). Samen zouden deze projecten voor 200.000 huishoudens duurzame energie kunnen opwekken.

Agentschap NL gaat de projecten beoordelen om vast te stellen of aan alle voorwaarden van de regeling is voldaan. Goedgekeurde projecten krijgen de subsidie niet vooraf, maar op het moment dat ze daadwerkelijk duurzame energie produceren.

Veiling

Het SDE+ subsidieprogramma is opgezet als een veiling. Hoe goedkoper de duurzame energie die een project kan opwekken, hoe groter de kans op subsidie. Het kabinet wil op deze manier ervoor zorgen dat met het beschikbare budget zoveel mogelijk duurzame energie wordt opgewekt. In de eerste veilingronde maken ondernemers alleen kans op subsidie als ze elektriciteit kunnen leveren voor maximaal €0,07 per kilowattuur, groen gas voor €0,483 per kubieke meter of aardwarmte voor €19,4 per gigajoule.

De eerste ronde loopt tot 13 mei, daarna worden de prijzen in stapjes verhoogd. De kans op steun neemt in latere rondes wel af: in de eerste ronde wordt al bijna de helft (€1,3 mrd) van de totale subsidie vergeven.

In 2012 werd de bodem van het SDE+ budget al voor het verstrijken van de officiële einddatum bereikt. Het totale bedrag van €1,7 mrd werd toen aan 234 projecten uitgereikt. Veruit de meeste van die projecten vielen in de categorie hernieuwbare warmte en WKK.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Wikimedia Commons