16-12-2015 12:01 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse windmolenfabrikant Lagerwey levert voor het windpark Nijmegen-Betuwe vier van zijn windturbines. Samen met een zonnepark gaan de windmolens mogelijk ook warmte leveren.

Windturbinebouwer Lagerwey bouwt zijn windmolens deels in het Gelderse Wekerom. Binnen dezelfde provincie leveren deze turbines vanaf 2016 maximaal 10 megawatt aan duurzame stroom.

“De turbines passen perfect op de beoogde locatie en we verwachten dat de machines aanzienlijk gaan bijdragen aan de energietransitie van Nijmegen”, zegt Pim de Ridder, initiatiefnemer van het project. “Samen zijn vier van deze molens goed voor het elektriciteitsgebruik van zo’n 7.000 huishoudens.”

Windstroom voor het warmtenet

Met 10 megawatt is het Nijmeegse project geen megawindpark. Wel is het de basis voor meerdere innovaties in het energienetwerk. 

Op de elektriciteitsaansluiting van de windmolens sluiten de initiatiefnemers op termijn ook een zonnepark van enkele megawatts aan. Omdat de zonnepanelen en windturbines in deze ‘Groene Centrale’ bijna nooit tegelijkertijd hun maximum vermogen leveren, kan de netaansluiting kleiner zijn dan gebruikelijk is.

Als de zonneweide en het windpark samen toch meer elektriciteit produceren dan het stroomnet kan verwerken, dan gaat de overtollige stroom naar een warmtefabriek, die de overtollige elektriciteit omzet in warmte voor het lokale warmtenet. In Duitsland en Scandinavië is deze vorm van energieomzetting al in opkomst.

Lagerwey sloot recent ook een overeenkomst voor de bouw van een windpark in Finland.

Bron: Lagerwey, Power2Nijmegen | Foto: Patrik Tschudin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)