26-04-2012 20:15 | Door: Cato van Hees

De bouw van drie kolencentrales gaat leiden tot flink hogere kosten op het energienet. Den Haag steggelt nog over wie de rekening gepresenteerd krijgt.

Op dit moment zijn er in Nederland drie nieuwe kolencentrales in aanbouw. De centrales worden in 2013 aangesloten op het elektriciteitsnet. De aansluiting op het propvolle Nederlandse stroomnet brengt jaarlijkse kosten met zich mee van €40 mln.

Demissionair minister Verhagen (CDA) wil de rekening bij de eindgebruiker neerleggen. De Consumentenbond hoopt daarentegen dat de rekening bij de bouwers van de kolencentrales gelegd wordt: energiebedrijven Essent, Eon en Electrabel. Een geheel andere optie is het verspreiden van de rekening over alle Nederlandse energiebedrijven.

“Dit soort grote infrastructurele projecten vergen grote kosten en het is niet altijd mogelijk de aansluiting volledig bij het energiebedrijf neer te leggen,” vertelt Sjoera Dikkers, Tweede Kamerlid PvdA.

Vervuiler betaalt

Ongeacht de energiebron, groen of grijs, schoon of vies, zullen de investeringen van aansluiting op het energienetwerk fors blijven. “Als voorstander van duurzame energie vinden wij hoe schoner de energie, hoe lager de kosten voor de aansluiting zouden moeten zijn. Dit soort investeringen, waaronder het aansluiten van windenergie in de toekomst, gaan volgens ons boven andere investeringen, zoals vieze energie. Tegen leveranciers van vieze energie zou je eigenlijk willen zeggen, betaal iets meer,” aldus Dikkers.