09-04-2013 17:38 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonnestroombedrijf KiesZon plaatste al zonnepanelen bij de Apenheul en het Muziektheater in Amsterdam. Nu is een woningcorporatie aan de beurt. Het geheim: volledige ontzorging.

Noem het een cliché,  maar de zon schijnt voor KiesZon. Het bedrijf plaatste in 2012 zonnepanelen op de daken van de Apenheul, het Muziektheater in Amsterdam, en het hoofdkantoor van tapijtfabrikant Desso in Waalwijk.

In de zomer van 2011 realiseerde KiesZon ook al het grootste stedelijke zonnestroomproject van Nederland. De daken van 27 scholen in Amsterdam zijn toen voorzien van zonnepanelen.

Volledige ontzorging

Het geheim van KiesZon is de volledige ontzorging: het bedrijf neemt alle financiële en technische risico’s van elk zonnestroomproject voor zijn rekening. Zo hebben de scholen in Amsterdam niets betaald voor de installatie van de 2.800 zonnepanelen op hun daken.

Na de looptijd van 15 jaar wordt het zonnepaneel eigendom van de gebouweigenaar. Met het geld dat de bedrijven of particulieren tussentijds besparen aan energiekosten, wordt KiesZon betaald. Dat is interessant voor organisaties en particulieren omdat ze zelf geen investering hoeven te doen.

Volgens Bram Peperzak, projectmanager bij KiesZon, is het duidelijk waarom klanten kiezen voor dit systeem. “Klanten hebben er geen omkijken meer naar. Zonnestroom krijgt steeds meer een echte plek in de Nederlandse energievoorziening.”

Steeds meer groene stroom

Met alle projecten bij elkaar heeft KiesZon vorig jaar 850.000 kilowattuur aan groene stroom opgewekt. Dat is genoeg voor ongeveer 300 huishoudens. Dat klinkt nog niet als heel veel, maar vooral de groeicijfers zijn imponerend. In 2011 wekte KiesZon 510.000 kilowattuur op, het jaar daarvoor nog 250.000 kilowattuur. De opbrengst over 2012 is hoger dan verwacht.

“Voor 2013 richten wij onze doelen uiteraard op het opwekken van zoveel mogelijk groene stroom, wij willen de opbrengst van 2012 minimaal verdubbelen,” aldus Peperzak.

In 2013 liggen er mooie projecten in het verschiet. Zo is vandaag een contract met De Alliantie ondertekend. Deze woningcorporatie bezit 60.000 woningen in verschillende gemeenten. KiesZon zal in totaal 1 megawatt aan zonnepanelen installeren. Het is het eerste zonnestroomproject van deze omvang dat zonder subsidies tot stand komt. Deze maand nog worden tien woningcomplexen voorzien van in totaal 364 zonnepanelen.

Ook voor verschillende gemeenten, Greenchoice en Stichting Natuurmonumenten heeft KiesZon het komende jaar plannen.

Foto: Black Rock Solar via Flickr.com