09-04-2013 11:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondanks een gigantische voorraad zal er in de Spaanse provincie Cantabrië niet naar schaliegas worden geboord. Milieu weegt voor de lokale overheid zwaarder dan geld.

In de Verenigde Staten doet de hype rondom schaliegas inmiddels denken aan de goudkoorts van de 19e eeuw. Zo trekken vele werklozen naar de afgelegen staat North-Dakota, om een graantje mee te pikken van de schaliegasrevolutie. Noord-Spanje zal een dergelijke schaliegas-rush voorlopig bespaard blijven: de autonome regio Cantabrië stemde gisteren unaniem voor een verbod op schaliegasboringen. De beleidsbepalers maken zich zorgen over de negatieve milieueffecten van het fracken.

Hierdoor staan de regionale politici lijnrecht tegenover de centrale overheid in Madrid: zij wilden met projecten rond schaliegas de regio juist een economische stimulans geven. De nationale regering ziet schaliegas als een oplossing om de hoge werkeloosheid terug te dringen. Daarnaast kan Spanje dankzij schaliegas minder afhankelijk worden van het buitenland, omdat het controversiële gas volgens schattingen voor 76 procent in Spanje’s energiebehoefte kan voorzien.

 

De lobby gaat door

 

Alle partijen in het parlement van Cantabrië stemden tegen de boringen. De grootste partij, de Partido Popular, speelt echter een dubieuze rol. Op nationaal niveau is de conservatieve partij van minister-president Mariano Rajoy namelijk voor het winnen van schaliegas, zo lang het maar op een veilige manier wordt gedaan. De verwachting is dan ook dat de top van de partij er bij de regionale afdeling op zal aandringen het verbod op schaliegasboringen te herzien.

Daarbovenop zal ook de lobbygroep Shale Gas Europe niet stil zitten. Volgens hen zal schaliegas zeer gunstige gevolgen hebben voor de, op dit moment, kwakkelende economie van Spanje. Analisten hebben geschat dat er zo’n  1.400 miljard kubieke meter schaliegas in de Spaanse grond zit: genoeg om Spanje voor 39 jaar van gas te voorzien.

Spanje is niet het enige land waar schaliegas onderwerp van discussie is. Ook in Frankrijk, Bulgarije, Polen en Nederland proberen voor- en tegenstanders elkaar te overtuigen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft voorlopig besloten dat er eerst onderzoek moet worden gedaan naar de milieueffecten van schaliegasboringen.

Bron: Reuters

Foto: Blogspot via Google Images