18-12-2015 07:52 | Door: Thijs ten Brinck

In november 2015 hebben Duitse windparken nagenoeg evenveel elektriciteit geproduceerd als bruinkoolcentrales in het land. Een nieuwe mijlpaal in de Duitse Energiewende.

Een kwart van de elektriciteit die Duitse bedrijven en huishoudens afgelopen maand hebben geproduceerd kwam uit windmolens, schrijft Energytransition.de op basis van cijfers van het Duitse Fraunhofer Instituut.

11.460 tegen 11.420 gigawattuur

Aanvankelijk leek het dat windenergie daarmee de belangrijkste stroomproducent in de maand november was. Met 11.460 gigawattuur, tegen 11.420 gigawattuur voor windparken, bleek bruinkool in bijgestelde cijfers nog net iets groter. De definitieve cijfers komen pas in 2016 beschikbaar, mogelijk valt het eindcijfer nog in het voordeel van windenergie uit.

Uit de grafieken van Fraunhofer blijkt dat winenergie naast gascentrales ook nu ook regelmatig Duitse kolencentrales uit de markt drukt. Zelfs de productie van inflexibele bruinkoolcentrales heeft inmiddels over duidelijk te leiden van windenergie. De productie van de nog overgebleven kerncentrales in Duitsland blijft wel stabiel.

In de  afgelopen vier jaar zijn de kosten voor windparken op land in Duitsland met 12 procent afgenomen. 

grafiek

Bron: Energytransition, Fraunhofer | Foto: Henning Leweke