18-12-2015 14:59 | Door: Aveline Bies

Onderzoekers van de Universiteit van Iowa hebben schuifje van $1 bedacht voor kookkachels in India. Hierdoor komt er minder roet in de lucht en is er minder hout nodig.

Dit schrijft Phys. De innovatie van de onderzoekers is een stalen plaat met luchtgaatjes en kost rond de $1. De schuif scheidt as van hout en maakt het mogelijk dat lucht vanonder het brandende hout wordt geblazen. Hierdoor gaat de efficiëntie omhoog. Onderzoek heeft uitgewezen dat het metalen plaatje het houtgebruik met 60 procent terugdrong en de uitstoot van roetdeeltjes met 90 procent gereduceerd werd.

Eerst zijn er pogingen gedaan om mensen een efficiëntere kachel te laten gebruiken. Dit mislukte, mede omdat de kosten $ 30 bedroegen en veel Indiase vrouwen hun vertrouwde kachel niet wilden inruilen.

De roet die vrij komt kan leiden tot ademhalingsziekten. Nu de kosten lager liggen en eigen kachels in gebruik kunnen blijven, willen vrouwen sneller overstappen naar deze innovatie. De innovatie kan in potentie veel levens sparen.

Bron: Phys | Foto: Mikko Lautamäki, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)