10-04-2013 10:52 | Door: Erik Verheggen

Er wordt te luchtig gedaan over de gevolgen van luchtvervuiling. Volgens de VN is meer schone energie nodig om het aantal doden drastisch te verminderen.

Wanneer de 200 landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties meer gebruik maken van hernieuwbare energie, zal dit grote voordelen hebben voor zowel de gezondheid als het klimaat. Dit zeiden ambtenaren van de VN op een conferentie in Oslo, waar werd gesproken over het verscherpen van de klimaatdoelen voor 2030. De verbeteringen komen volgens hen niet door schone energie, maar puur doordat er minder fossiele energie wordt gebruikt.

“Luchtvervuiling veroorzaakt meer doden dan HIV of malaria samen,” aldus Kandeh Yumkella van de VN Industrial Development Organization. Hij stelt voor dat in de verscherpte doelstelling wordt opgenomen dat voor 2030 het aantal doden door luchtvervuiling gehalveerd wordt. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. De giftige deeltjes in de lucht veroorzaken ziektes als kanker en longontsteking.

De World Health Organization (WHO) meldde eind 2012 al dat jaarlijks 3,5 miljoen mensen vroeger sterven door een slechte binnenluchtkwaliteit. Daar bovenop komen 3,3 miljoen doden door luchtvervuiling buitenshuis. Ter vergelijking: uit cijfers van de VN blijkt dat in 2011 1,7 miljoen mensen aan AIDS gerelateerde ziekten stierven en dat de malariamug in 2010 660.000 slachtoffers maakte.

Om de overstap naar schone energie te versnellen en maatregelen tegen de opwarming van het klimaat door te voeren, adviseert de WHO om het gezondheidsargument een grotere rol te laten spelen.

Bron: Reuters

Foto: David Evers via Flickr.com