10-04-2013 11:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Stroometiketten, die aangeven of energie groen of grijs is, zijn misleidend en moeten worden afgeschaft, vindt DONG Energy.

Het idee was dat stroometiketten bij zouden dragen aan de transparantie over energieleveranciers. De etiketten geven precies aan welk deel van de stroom die door energieleveranciers geproduceerd wordt groen is en welk deel grijs. Zo weten consumenten precies waar hun stroom vandaan komt en waar ze voor kiezen.

Precies? Niet helemaal, vindt DONG Energy, een van oorsprong Scandinavisch energieproducent met 150.000 klanten in Nederland. Het bedrijf stipt een bekend probleem aan: er is een overvloed aan spotgoedkope groenestroomcertificaten uit het buitenland. Een voorbeeld is Noorwegen dat al tientallen jaren groene stroom opwekt met waterkracht.

Misleidend, vindt DONG Energy, die Noorse stroom is wel groen, maar niet nieuw en draagt dus niet bij aan verdere vergroening. In Nederland wordt daardoor geen nieuwe capaciteit bijgebouwd om groene stroom mee op te wekken. ‘Een toevloed van spotgoedkope groene stroomcertificaten uit het buitenland zorgt ervoor dat een energiebedrijf ’gratis 100 procent groene stroom’ kan leveren,’ zegt Edward Sigar, algemeen directeur van DONG Energy. ‘Van de opbrengst van groene stroom kan dus geen windmolen worden gebouwd.’

Afschaffen

Daarom pleit de energieproducent voor het afschaffen van het stroometiket. Helemaal in Nederland is dat nodig: we bungelen onderaan alle Europese lijstjes op het terrein van duurzaamheid.

Dat komt onder meer door de nieuwbouw van kolencentrales in Nederland. Sigar: ‘De stroom die hieruit komt wordt gemengd met een klein beetje groene stroom, waarvan de herkomst nog vaak onduidelijk is ook. Hieraan moet een einde komen. De consument moet eerlijke informatie krijgen over groene stroom. Het huidige stroometiket werkt versluierend en is onduidelijk.’

DONG Energy zelf haalt op dit moment 28 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen. Voor 2040 is hun streven om voor 85 procent gebruik te maken van hernieuwbare bronnen.

Foto: S.B. Lydia via Flickr.com