01-03-2012 20:18 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vanwege een té grote belangstelling om te participeren in zijn zonnepark, zal miljardair Warren Buffett een tweede financieringsronde uitschrijven voor zijn Topaz Solar Farm in Californië. Grootschalige projecten in de groene energie blijken gewild.

In december vorig jaar kondigde superinvesteerder Buffett aan dat hij de Topaz Solar Farm wilde overnemen voor een bedrag van $2,4 mrd (€1,8 mrd). Om dit bedrag te financieren bood hij obligaties aan voor een totaal van $850 mln (€638 mln). De belangstelling voor deze schuldpapieren is nu zo groot gebleken dat Buffett een tweede ronde gaat uitschrijven voor de rest van het overnamebedrag.

Waardevolle lessen

Grootschalige projecten in de hernieuwbare energie leveren betrouwbare inkomsten over een langere periode. De sterke vraag naar de obligaties van Buffett toont dat dit soort projecten steeds aantrekkelijker worden voor investeerders.

“De Topaz-obligaties laten zien dat er voor projecten in de hernieuwbare energie een bijzonder aantrekkelijke bron van financiering beschikbaar is in de obligatiemarkt,” zei Chris Yonan van Barclays Capital. “Er zijn veel waardevolle lessen hieruit te trekken voor windenergie en andere vormen van groene energie. We hopen meer en meer van deze deals te sluiten.”

BBB-

De Topaz Solar Farm heeft een capaciteit van 550 MW en moet in 2015 genoeg energie kunnen produceren voor 160.000 huishoudens. De overname werd gedaan door MidAmerican, een dochterbedrijf van Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Opmerkelijk genoeg kregen de schuldpapieren een vrij lage waardering van BBB- van kredietbeoordelaar Fitch. Ook Moody’s en Standard & Poor’s zagen een aanzienlijk risico in het zonneproject van Buffett en kenden vergelijkbare beoordelingen toe.

De kredietstatus van BBB- is nog wel ‘investment grade’, oftewel beleggingswaardig zonder extreme risico’s. Maar de beoordeling is ook slechts één treetje hoger als de waardering van Griekenland toen de omvang van de schuldencrisis aldaar bekend werd. Dit hoge risico wordt dus niet gedeeld door de markt.

Bron: Bloomberg

Foto: Mark Mathosian