06-01-2016 12:10 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse energiebedrijf AES heeft in Zeeland een 10 megawatt grote accu in bedrijf genomen. De installatie is een alternatief voor gascentrales die de elektriciteitsvoorziening zeker stellen.

Na succesvolle tests eind 2015 draait de accu-installatie nu commercieel. Dat zegt Peter Kuijs, plantmanager bij AES tegen Energeia. De accu levert 20 megawatt regelvermogen en dient als alternatief voor piekcentrales op aardgas.

20 megawatt aan duurzaam en flexibel regelvermogen

“Het batterijsysteem in Zeeland kan in beide richtingen maximaal een half uur lang op volle capaciteit draaien”, zei Steve Corwell, vicepresident van AES Europe in een interview in mei 2015. 

De installatie kan 10 megawatt afgeven bij tekorten op het stroomnet maar ook 10 megawatt opnemen als het stroomaanbod piekt.

Zo helpt de installatie hoogspanningsnetbeheerder Tennet het voltage en de wisselspanningsfrequentie op het elektriciteitsnet te waarborgen.

Groeien in Europa

De locatie in Zeeland was voor AES Energy Storage een logische eerste stap op het Europese vasteland. Corwell: “We kennen de regio goed, op het terrein van Dow Chemical in Terneuzen hebben we al enige jaren een efficiënte gascentrale in gebruik.”

Nu de Zeeuwse accu in bedrijf is kijkt AES verder naar andere locaties voor stroomopslag in Nederland en andere Europese landen. In Ierland installeerde AES ook een accu en wereldwijd heeft het concern al ruim 200 megawatt aan opslagsystemen in bedrijf.

Samen met LG Chem wil AES de komende jaren opschalen tot een opslagcapaciteit van 1 gigawattuur

Bron: AES, Energeia | Foto: Alias 0591, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)