02-03-2012 20:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Noordzee als zeewierboerderij? Als het aan onderzoeks- en adviesbureau Ecofys ligt wordt dat waarheid. Het bureau is een proef gestart met het telen van zeewier voor de kust van Texel. Succes betekent een wereldwijde mijlpaal.

Tien kilometer ten westen van Texel hangt de teeltmodule van 20 bij 20 meter aan stalen kabels onder water. Twee meter onder het oppervlak groeien kleine zeewierplantjes op netten. Uit de proef van Ecofys moet blijken hoe ‘Noordzeebestendig’ de module is, hoe snel de plantjes groeien, en wat de ecologische effecten zijn.

Zeewier is een vorm van biomassa die omgezet kan worden tot biobrandstoffen, of kan dienen als vis- en veevoer. Bij grootschalige productie op zee kan landbouwgrond die nu opgaat aan sojaproductie worden vrijgemaakt.

Als de proef lukt heeft Ecofys naar eigen zeggen een wereldwijde mijlpaal bereikt. Voor het eerst is een bedrijf er dan in geslaagd biomassa offshore te telen.

Windmolens

Een groot voordeel van de testmodule is dat deze op zeer specifieke plaatsen geïnstalleerd kan worden. Daarmee ontstaat de mogelijkheid zeewierteelt te combineren met grote windmolenparken.

“Een windpark is afgesloten van scheepvaart en visserij,” zegt Anouk Florentinus, projectmanager bij Ecofys. “Daardoor is het een soort natuurpark op zee. Vissen zullen op de zeewiervelden af komen en ze gebruiken als beschutte plaats en zelfs als kraamkamer.”

Oogstfeest

De zeewiervelden kunnen in theorie hectares groot worden, wat een commerciële toepassing haalbaar maakt. “Eind juni gaan we oogsten en hopen we de eerste kilo's zeewier te kunnen leveren,” zegt Florentinus.

Tegen die tijd wil Ecofys een groot ‘oogstfeest’ organiseren om het resultaat van de teelt te vieren en verdere ontwikkelingen te bespreken. Die ontwikkelingen hangen mede af van nieuwe financiering.

Partners

De module is onder leiding van Ecofys tot stand gekomen in een consortium met Eneco, ECN, BLIX, Van Beelen Netting, Pipelife, OceanHarvest, VIRO en De Vries & Van de Wiel. Het NIOZ heeft de bouw van de module gefaciliteerd in zijn kennishaven, ondersteund door Noord-Hollandse uitvoerders.

Voor financiering zorgde het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dat via Agentschap NL een zogenaamd Small Business Innovation and Research (SBIR) regeling heeft opgezet voor onderzoek naar zeewierteelt.

Bron: Ecofys

Foto: Flickr.com