11-01-2016 07:52 | Door: Thijs ten Brinck

Groei in duurzame energie en toenemende productie in binnenlandse kolenmijnen maken India minder afhankelijk van de wereldmarkt voor steenkool.

Voor de wereldwijde kolenmijnbouw en de verschepers van steenkool was India lange tijd een laatste hoop. Ook het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelde in een rapport van eind 2015 nog dat de vraag naar buitenlandse kolen vanuit India sterk zou aanhouden.

Sterk dalende trend

Deze hoop en voorspellingen zijn door de realiteit ingehaald. De Indiase import van steenkool daalde in volume met 15 procent in de maanden april tot en met december 2015, ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

Als alleen de laatste maand van vorig jaar met december 2014 wordt vergeleken is de daling nog groter: 34 procent. En voor november zelfs 49 procent. 

De gedaalde import is deels toe te schrijven aan de verhoogde binnenlandse productie in de Indiase staatsmijnen maar ook de duurzame ambities van India spelen een rol.

Stilstaande kolencentrales

India heeft de laatste jaren veel kolencentrales bijgebouwd maar investeert ook sterk in het opwekken van duurzame energie. De nieuwe zonnecentrales leveren elektriciteit tegen lagere tarieven dan kolencentrales die gebruikmaken van geïmporteerde steenkool.

Dat heeft effect op de draaiuren die de kolencentrales maken. In 2011 produceerden Indiase kolencentrales gemiddeld op 74 procent van hun maximumcapaciteit. Voor het lopende jaar is de verwachting dat deze ‘capaciteitsfactor’ daalt tot onder de 60 procent.

Bron: Indiatimes, Businessgreen | Foto: FromSandToGlass, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)