11-01-2016 18:20 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van Massuchusetts Institute of Technology (MIT) hebben een nieuwe manier gevonden om zonne-energie op te slaan en te gebruiken.

De wetenschappers hebben polymeer uitgevonden waarbij het materiaal zo is bewerkt dat het zonne-energie kan opnemen en warmte kan loslaten. Doordat het polymeer transparant is, is het toepasbaar in verschillende materialen zoals stof of glas.

Het polymeer bevat moleculen die reageren op zonlicht en warmte. Wanneer de moleculen in contact komen met zonlicht, wordt de zonne-energie opgeslagen. Een kleine warmtegolf kan er vervolgens voor zorgen dat het materiaal de warmte loslaat. Zo is het materiaal in een autoruit toe te passen. Dit maakt het mogelijk om het glas ijsvrij te maken. Het automerk BMW is als sponsor van het onderzoek geïnteresseerd in de potentie van het materiaal.

10 graden Celsius

De wetenschappers hebben de moleculen aangepast zodat het meer zonne-energie kan opslaan. Hierdoor kan het eindproduct tot 10 graden Celsius verwarmen. MIT is nog bezig om de moleculen te bewerken zodat het polymeer tot 20 graden Celsius kan verwarmen.

Bron: MIT News | Foto: MIT Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)