12-01-2016 12:18 | Door: Thijs ten Brinck

Het gas ammoniak kan uitgroeien tot een succesvol opslagmedium voor het bufferen van wind- en zonne-energie. De eerste toepassing, een duurzaam noodstroomaggregaat, is al te bestellen.

Zonnedaken en windmolens leveren duurzame, maar niet altijd voorspelbare stroom. Tijdelijke overschotten aan groene elektriciteit zijn op te slaan in accu’s of in de vorm van waterstof, maar ook als ammoniak.

“Ammoniak heeft een hoge energiedichtheid”, zegt Bram Koggel. Namens het Institute for Sustainable Technology (ISPT) onderzocht hij tijdens zijn studie de kansen van ammoniakopslag. “Dat betekent voordelen voor opslag, transport en gebruik. Je hebt er immers minder ruimte voor nodig."

Vloeibare energieopslag

Een groot voordeel van ammoniak, een verbinding van stikstof en waterstof, is dat het goed vloeibaar te maken is. Daarmee is het veel compacter op te slaan dan pure waterstof. Om ammoniak te maken, blijft de productie van waterstof, met elektrolysers, wel nodig.

“We hopen dat de energie-intensieve industrie en energieleveranciers dit als een mogelijkheid zien om op termijn hun processen mee te verduurzamen”, zegt Koggel. “Ze kunnen zo met de productie en opslag van ammoniak op momenten van weinig aanbod van duurzame energie toch duurzaam produceren tegen lage energiekosten.”

Duurzame noodgeneratoren

Het bedrijf Cikam uit Almere levert in 2016 de eerste ammoniakaggregaten in Nederland en België. Deze brandstofcelgeneratoren kunnen zowel op waterstof als op ammoniak draaien.

Ze zijn volgens Citam een duurzaam, energie-efficiënt, betrouwbaar en emissievrij alternatief voor noodstroomvoorzieningen op diesel.

Bron: TKI ISPT, CIkam, Energia | Foto: Jon Olav Eikenes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)