17-04-2013 10:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Door schaliegasboringen zou het drinkwater vervuild kunnen worden. Zolang daarover geen zekerheid is, zijn bierbrouwers en frisdrankfabrikanten tegen schaliegas.

Waterbedrijf Vitens kwam vorige week naar buiten met een tiental risico’s die de winning van schaliegas met zich mee zou kunnen brengen. Een van die risico’s is de onherstelbare vervuiling van het drinkwater. Bij een grootschalige calamiteit zouden tienduizenden mensen voor langere tijd zonder water kunnen komen te zitten.

Naar aanleiding van het onderzoek van Vitens laten de Nederlandse bierbrouwers weten voorlopig tegen schaliegasboringen te zijn. Volgens de belangenvereniging Nederlandse Brouwers is de bescherming van het grondwater absolute prioriteit.

Bescherming grondwater

‘Schaliegaswinning en andere activiteiten in de bodem mogen geen aantasting van het grondwater tot gevolg hebben,’ zegt een woordvoerder van Nederlandse Brouwers tegenover dagblad Trouw. ‘Zolang dat niet is bewezen, zien we de winning van schaliegas met zorg tegemoet.’

De bierbrouwers krijgen steun van de frisdrankfabrikanten. De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) zegt sceptisch te zijn over schaliegas zolang niet is bewezen dat boringen geen verontreiniging van het grondwater tot gevolg hebben. Grote frisdrankfabrikanten zoals Coca-Cola en Pepsico zijn aangesloten bij deze vereniging.

Lage opbrengst schaliegas

In een interview met de Volkskrant relativeert minister Kamp de verwachtingen rondom schaliegas. Volgens Kamp zou er in Nederland jaarlijks slechts 2 tot 4 miljard kubieke meter schaliegas kunnen worden gewonnen.

De opbrengst daarvan zou een paar honderd miljoen euro per jaar zijn, een schijntje vergeleken met de opbrengsten van normale boringen naar aardgas. In 2011 verdiende Nederland nog ruim €12 mrd aan klassiek aardgas.

Bron: Trouw

Foto: Wikimedia Commons