13-01-2016 12:13 | Door: Thijs ten Brinck

Thuisaccu’s zijn in Duitsland vooralsnog populairder dan elektrische auto’s. Duitsland loopt daarmee achter op het doel van 1 miljoen elektrische auto’s in 2020.

De verkoopcijfers van stationaire accusystemen overstijgen de verkopen van elektrische auto's sterk, schrijft PV Magazine op basis van onderzoek van de Universiteit van Aken. Het aantal bedrijven en huishoudens dat zonnepanelen combineert met stroomopslag blijft maar stijgen.

In heel 2015 zijn er volgens de Duitse universiteit ten minste 20.000 privé-accusystemen geleverd. Over de verkopen van elektrische auto’s is het onderzoek preciezer. Dat aantal bleef steken op 12.363. 

Thuisaccu’s en salderen

Duitsland heeft de afgelopen jaren het thuisverbruik van zelfopgewekte zonnestroom gestimuleerd, met aankoopsubsidies op opslagsystemen. Dit stimuleringsprogramma zou eind 2015 worden stopgezet, maar is toch met nog eens drie jaar verlengd.

Met accusystemen die overdag zonnestroom bufferen voor gebruik in de avond verlaagt Duitsland de druk op de elektriciteitsnetwerken. In Nederland dient het stroomnet voor de meeste zonnepaneleneigenaren nog als accu. Volgens de salderingsregeling mogen huishoudens geleverde stroom een-op-een verrekenen met afgenomen stroom. Daarmee is een investering in thuisopslag minder aantrekkelijk.

Bron: PV Magazine, PV Tech | Foto: Tim Fuller, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)