18-04-2013 12:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Publieke steun aan biobrandstoffen loopt jaarlijks op tot €10 mrd. Dat levert geen economisch voordeel op, noch is het beter voor het milieu, stelt een rapport.

Volgens een rapport van het International Institute for Sustainable Development (IISD), een internationaal onderzoeksinstituut voor duurzame ontwikkeling, gaf Europa in 2011 tussen de €9,3 en €10,7 mrd aan de biobrandstofindustrie. Deze overheidsgelden lagen 60 procent hoger dan de private investeringen in biobrandstof. Ondersteuning door de overheid slaagt er dus niet in om geld uit de markt aan te trekken, concludeert het instituut.

"We weten al dat biobrandstoffen het klimaat niet helpen, het rapport toont ook nog dat het de economie niet helpt, zegt Nuša Urban?i?, werkzaam bij Transport and Environment, een groene ngo die opdrachtgever was van het rapport.

Milieu-activisten zijn ook niet blij met de grote steun aan biobrandstoffen. Zij stellen dat er indirecte vervuiling ontstaat door de teelt van gewassen voor brandstof. “Sommige biobrandstoffen zijn nog grotere CO2-uitstoters zijn dan de fossiele brandstoffen die ze vervangen”, zei ook Connie Hedegaard, de Eurocommissaris voor Klimaat.

Europese doelstelling 2020

Toch gaat de overheidssteun voor biobrandstoffen voorlopig onverminderd door, zo blijkt uit het rapport. De investeringen worden met name gedreven door Europese doelstellingen. In 2020 moet minstens 10 procent van de brandstoffen hernieuwbaar zijn.

Het debat over de voor- en nadelen van biobrandstoffen wordt echter hevig gevoerd. Vorig jaar stelde de Europese Commissie een bovengrens voor van 5 procent aan het aandeel van zogeheten eerste generatie biobrandstoffen in 2020. Een groot nadeel van dit type brandstof is milieuvervuiling als indirect gevolg van wisseling in landgebruik.

Het wetsvoorstel werd unaniem gehekeld door de biobrandstoffenindustrie die heeft geïnvesteerd in de eerste generatie biobrandstof. Maar gaat het voorstel niet door, dan voorspelt IISD extra kosten voor onderzoek, subsidies en belastingvrijstellingen die oplopen tot rond de €30 mrd.

Rendement olie-industrie

Voor de olie-industrie zijn de Europese gelden ondertussen erg belangrijk. Zonder de steun is er voor hen geen rendement op de transitie van fossiele brandstoffen naar biobrandstoffen. Dus is er geen prikkel om de transitie überhaupt te maken.

“Er moet een rendement op de investering zijn, aangezien onze enige klanten zich in de olie-industrie bevinden. We moeten hen stimuleren een alternatief voor fossiele brandstoffen te vinden en publieke steun is een manier om dat te doen,” zegt Isabelle Maurizi , project manager van de European Biodiesel Board.

Bron: Euractiv

Foto: Trees for the Future