15-01-2016 09:24 | Door: Thijs ten Brinck

Ontwikkelaar Sunport Energy bouwt dit jaar het grootste zonnepark van Nederland. In het havengebied van Delfzijl komen 123.000 zonnepanelen.

Groningen Seaports stelt 30 hectare in het zuidwesten van de haven beschikbaar voor in totaal 30 megawatt aan zonnepanelen. De Duitse ontwikkelaar Wirsol zal het project voor Sunport Energy realiseren.

zon

“Na een geslaagde ontwikkelingsfase, dragen wij het project nu over aan WIRSOL”, zegt Hans Hoven, directeur van Sunport Energy. “We kijken uit naar een succesvolle uitrol van het project en naar verdere samenwerking met deze ervaren partner voor andere projecten in Nederland”.

Met de installatie van de 123.000 zonnepanelen is € 30 mln gemoeid. De bouw start in het voorjaar van 2016 en nog voor het einde van het jaar zal de zonne-energiecentrale duurzame stroom leveren aan de industrie in de Eemsdelta.

Dicht bij het nieuwe zonnepark draaien ook al grote windprojecten van Eneco en Essent.

Oost-west

Opvallend is dat de zonnepanelen naar het oosten en westen gekanteld geinstalleerd worden. Normaal zijn zonnepanelen op het zuiden gericht, omdat dat de maximale opbrengst per paneel geeft.

Nu het aandeel zonne-energie langzaamaan toeneemt betekent de consequente plaatsing richting het zuiden een groeiende stroompiek rond het middaguur. Met de innovatieve oost-west-gerichte installatie spreidt Sunport Energy de opbrengst van de zonnepanelen beter over de dag.

Per paneel ligt daarmee de opbrengst iets lager maar het maakt, naast productiespreiding, mogelijk om meer zonnepanelen op de beschikbare percelen te plaatsen.

Bron: Sunport, Groningen Seaports | Foto: Groningen Seaports (side) & iamme ubeyou, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)