15-01-2016 12:15 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse energieconcern RWE, eigenaar van Essent, heeft aangekondigd zich op te splitsen en versterkt in te zetten op duurzame energie in bestaande en nieuwe markten.

RWE is in Europa een grote speler in de markt voor onshore- en offshore-wind, maar heeft ook een zeer grote capaciteit aan kolencentrales. Net als de Duitse collega E.on heeft energiegigant RWE besloten zich op te splitsen in een duurzame energieleverancier en een energieproducent met alle fossiele opwekcapaciteit.

Het Nederlandse energiebedrijf Essent, een volle dochter van RWE, zal na de splitsing tot het duurzame deel van RWE behoren. Dat zegt RWE-woordvoerder Sabine Jeschke in een reactie aan Energeia. De Nederlandse kolencentrales van Essent vallen nu al onder het opwekbedrijf van het RWE-concern.

Expansie in Midden-Oosten

Waar E.on heeft besloten de duurzame activiteiten onder de eigen naam voort te zetten en de fossiele energieproductie onder te brengen onder het nieuwe concern Uniper zet RWE juist de groene activiteiten buiten het huidige concern. De naam van het duurzame energiebedrijf, en mogelijk ook de nieuwe naam van Essent, is nog niet bekend gemaakt.

RWE geeft in een persbericht aan dat het nieuwe duurzame energiebedrijf wordt geladen met de huidige windparken en zonnecentrales van RWE maar ook met een groot aantal nieuwe hernieuwbare energieprojecten.

RWE dingt daarbij onder meer mee naar grote zonne-energieprojecten in Dubai. Daarnaast zet het Duitse concern met de energie- en waterautoriteit van het emiraat een onderzoekscentrum voor duurzame energie en smart grids op.

Bron: RWE, Energeia | Foto: EssentNieuws, via Flickr (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)