19-04-2013 17:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In Eindhoven komt een laboratorium van ECN en Solliance, waar onderzoek zal worden gedaan naar zonnecellen en lasertechnieken.

Sinds 2011 doen onderzoeksbureau ECN en het samenwerkingsverband Solliance – bestaande uit onder andere TNO en de TU Eindhoven – al onderzoek naar zonneceltechnologie en lasertechnieken. Met het laboratorium, dat in 2014 wordt geopend, moet de ontwikkeling van zonnecellen een vlucht nemen.

Het laboratorium komt op de Eindhovense High Tech Campus, met financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Er is bewust gekozen voor deze locatie, zodat er beter samengewerkt kan worden met bedrijven uit de regio. “We moeten ons vestigen waar de bedrijven zitten”, zegt Chris de Koning van ECN in een reactie.

 

Dunne-filmtechnologie

 

In het laboratorium zal vooral onderzoek gedaan worden naar dunne-filmtechnologie. “Deze technologie heeft de toekomst”, verwacht De Koning. De zonnecellen zijn slechts een paar millimeter dik, waardoor ze buigzaam en licht zijn. De productiekosten zijn ook lager en de cellen kunnen in een hoger tempo worden ontwikkeld vergeleken met andere zonnetechnologie.

De technologie is echter vanwege het langere rendement nog niet doorgebroken. Door de nauwe samenwerking met het bedrijfsleven moet het rendement hoger worden, waardoor de technologie commercieel interessant wordt.

Foto: Microtoerisme via Flickr.com