22-04-2013 10:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Europese klimaatbeleid zit in een crisis, constateert Dick Benschop. De CEO van Shell Nederland begrijpt niet waar de Europese Unie mee bezig is.

Dit zei Benschop in het radioprogramma BNR Duurzaam, als reactie op het besluit van het Europees Parlement om de veiling van 900 miljoen CO2-rechten uit het Emission Trading System (ETS) tijdelijk uit te stellen. De grootste CO2-markt ter wereld is bedacht om bedrijven te stimuleren om duurzaam te worden, maar door een overschot aan CO2-rechten en de lage prijs hiervan werkt dit niet.

Door CO2-rechten uit de handel te nemen – backloading genoemd – kan de prijs per recht hoger worden. Nu dit niet wordt gedaan is het nog onduidelijk hoe Europa de klimaatverandering wil gaan aanpakken. De stemming was bedoeld als laatste redmiddel voor het ETS, dat als belangrijkste instrument van het klimaatbeleid wordt gezien.

Crisis energiebeleid

“Het is natuurlijk heel vreemd dat Europa, dat voorop zou moeten lopen, een omgekeerde beweging laat zien”, zegt Dick Benschop over het besluit van het Europarlement. “Het Europese klimaatbeleid en het energiebeleid zitten in een crisis, omdat we eigenlijk niet goed weten wat we aan het doen zijn. Alles wordt heroverwogen.”

Shell is gebaat bij hoge CO2-prijzen, omdat hierdoor gas goedkoper wordt dan kolen. Het Brits-Nederlandse olieconcern zet actief in op de productie van gas. “Het beleid laat ons nu in de steek”, aldus Benschop.

Mogelijkheden

Toch kan het wegstemmen van het backloaden volgens Benschop ook positief uitpakken. “Zelfs die vreemde stemming in het Europees Parlement kan een wake-up call zijn, dat we serieus naar het klimaatbeleid moeten kijken. Hoe doen we dat kosteneffectief en hoe houden we ook het Europees bedrijfsleven concurrerend?”

Wel moet Europa volgens de topman snel een sterke lijn uitzetten, omdat landen er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om klimaatvervuiling naar het buitenland te exporteren. Of om een eigen beleid te maken, zodat er straks 27 verschillende vormen van beleid in Europa zijn. “Dat is op korte termijn misschien aantrekkelijk, maar op lange termijn niet. Het klimaatbeleid raakt dan versnipperd en wordt dus duurder.”

Bron: BNR Duurzaam

Foto: Loop_oh via Flickr.com