21-01-2016 18:26 | Door: Aveline Bies

De Amerikaanse marine heeft de eerste schepen van haar Grote Groene Vloot te water gelaten tijdens een demonstratie. Deze schepen gebruiken energiebesparende technologieën en alternatieve energie.

Dit schrijft Biomassmagazine. De Great Green Fleet is een initiatief voor een jaar, met als doel om te laten zien hoe de Amerikaanse Marine energie-efficiënte systemen, procedures en het gebruik van alternatieve energie in de schepen, vliegtuigen en andere installaties, actief inzet. Het kopstuk van de vloot is een operationele formatie van schepen die het Amerikaanse leger gebruikt, waaronder een vliegdekschip en een torpedobootjager.

In 2012 werd een soortgelijk event georganiseerd door de Amerikaanse marine. Het verschil is dat wat er nu gepresenteerd is, ook daadwerkelijk operationeel in gebruik is. De boten en vliegtuigen die aan de demonstratie meededen zijn voorzien van nucleaire brandstof of een mix van biobrandstoffen. De mix van biobrandstoffen bestaat voor 50 procent uit biobrandstof, zoals kookolie en algen, en voor 50 procent uit petroleum-gebaseerde diesel of vliegtuigbrandstof. 

De marine heeft zich als doel gesteld om in 2020 in 50 procent van het energiegebruik te voorzien met duurzame bronnen. Naar schattingen zouden er 1,3 miljard liter alternatieve brandstof nodig zijn.

Bron: Biomassmagazine | Foto: U.S. Pacific Fleet, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)