07-03-2012 20:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse start-up Now Envia Systems is er in geslaagd tegen lage kosten een batterij te produceren die elektrische auto’s een actieradius geeft van 480 km.

De batterij van Now Envia Systems heeft een ongekend hoge energiedichtheid van 400 Wh per kg. Hoe hoger de dichtheid, hoe verder een elektrische auto kan rijden.

De start-up uit Californië is er bovendien in geslaagd de batterij voor $25.000 (€19.000) te produceren. Dit is voor lithium-ionbatterijen een zeer laag bedrag. Normaal betekenen lage kosten ook een lage energiedichtheid en daarmee een zeer beperkte actieradius.

Vanwege schaalvoordelen bij de productie werden wel lagere kosten verwacht in de nabije toekomst. Het verhogen van de energiedichtheid bleef echter een barrière.

Commercialisering

“Het is mijn droom om een automotive supply chain voor elektrische auto’s in de VS,” zei Atul Kapadia, CEO van Now Envia Systems. Het bedrijf is er niet alleen in geslaagd een proof of concept van de energiedichtheid te leveren, maar een daadwerkelijk werkende batterij.

De commerciële toepassing lijkt dan ook niet ver meer. Na een startsubsidie van $4 mln (€3 mln) van de Amerikaanse overheid, hebben diverse partijen in totaal $17 mln (€13 mln) aan durfkapitaal ingelegd.

Geruchten

Lithium-ionbatterijen worden gebruikt in bekende elektrische auto’s als de Tesla Roadster en de Nissan Leaf. Ze zijn oorspronkelijk door Sony ontwikkeld en werden tot voor kort voornamelijk gebruikt in kleine elektronica zoals laptops en mobiele telefoons.

Vanwege de schijnbare afweging tussen kosten en energiedichtheid wordt ook veel onderzoek uitgevoerd naar andere types batterijen. Now Envia Systems trekt voorlopig aan het langste eind. “De geruchten over de ondergang van lithium-ionbatterijen zijn sterk overdreven,” aldus Kapadia.

Bron: Physorg

Foto: Rob Nunn