25-01-2016 18:47 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische onderzoeksinstituut Vito heeft voor de regio Centraal Limburg, rond de Belgische stad Genk, de kansen voor diepe geothermie in kaart gebracht.

Vito is van plan om zijn eigen kantoren en gebouwen in de omgeving te voorzien van duurzame warmte en mogelijk ook elektriciteit op basis van aardwarmte. Daarvoor deed het instituut in 2015 proefboringen.

vito

Daarnaast onderzocht Vito wat de kansen van diepe geothermie in een groter gebied rond de stad Genk zijn.

De resultaten van het seismisch onderzoek bevestigen dat er op een geschikte diepte, ongeveer 3 kilometer in de aardbodem, waarschijnlijk reservoirs beschikbaar zijn die het opwekken van energie uit aardwarmte mogelijk maken.

Proefboringen

Vito heeft in het onderzoek de diepte van een bepaalde gesteentelaag, kolenkalk, in het gebied bepaald. De bovenste grenslaag van dit gesteente, die dankzij breuken naar verwachting veel water kan opnemen, bevindt zich op 1 (geel) tot 3 (blauw) kilometer diep.

De combinatie van waterdoorlaatbaarheid en grote diepte wijzen volgens Vito op een “reëel geo­thermisch potentieel voor centraal Limburg”. Vito onderzoekt nu de afzetmarkt voor duurzame warmte in het gebied en overweegt proefboringen te gaan doen. 

Bron: Vito | Foto: Vito (side) & Bill Ward, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)