26-01-2016 16:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chinese en Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe energiegenerator ontwikkeld. Dit 'plastic gras' kan als dakbedekking stroom opwekken. 

Dat schrijft NewScientist. De onderzoekers zijn werkzaam aan de Southwest Jiaotong University in Chengdu in China en het Georgia Institute of Technology in Atlanta. Het energiesysteem dat zij hebben ontwikkeld werkt met flexibele plastic strips, die net als gras door de wind in beweging worden gezet.

De ene zijde van een strip bevat nanodraden, de andere kant bevat de halfgeleider indiumtinoxide. De wind brengt de nanodraden kort in contact met de halfgeleider van de naastgelegen strip, wat leidt tot wrijving. Hierdoor genereren de strips elektriciteit.

Als de strips een dak van 300 vierkante meter bedekken, genereert het systeem 7,11 kilowatt. Daarmee zou het systeem een heel huishouden bijna volledig van stroom kunnen voorzien.

Het systeem is zo ontworpen dat het windenergie uit alle hoeken kan halen. De strips werken al bij windsnelheden van 21 kilometer per uur. De meest bruikbare elektriciteit werd echter gegenereerd bij directe wind, met snelheden van bijna 100 kilometer per uur. 

Volgens onderzoeker Weiqing Yang van de Southwest Jiaotong University werkt het team nog aan een oplossing om de energie op te slaan en het systeem te kunnen combineren met zonnepanelen.

Zonder wieken energie genereren

Het Nederlandse bedrijf Ibis Power genereert energie zonder gebruik te maken van rotorbladen. Het Integrated Roof Wind Energy System (Irwes) vangt de wind die tegen gebouwen botst en leidt de wind door een versmalling naar een turbine. Dit leidt tot een toename van de windsnelheid.

Ook de Invelox-turbine van onderneming SheerWind maakt net als Irwes gebruik van een versmalling om een toename van de windstroom te creëren. Door de windstroom te versterken kan het systeem ook met lagere windsnelheden energie genereren. 

Bron: New Scientist, Advanced Materials | Foto: amanderson2 Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)