25-04-2013 11:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Coalitiepartijen VVD en PvdA houden vast aan de doelstelling uit het regeerakkoord: 16 procent duurzame energie in 2020. Minister Kamp komt binnenkort met een plan van aanpak.

Eerder deze week bracht het Algemeen Dagblad naar buiten dat de kabinetsambitie in het nationaal Energieakkoord naar beneden bijgesteld zou worden. Volgens anonieme bronnen van het AD zou het aandeel terug worden gebracht naar 14 procent, om te voorkomen dat er veel biomassa bijgestookt moet worden. Het aandeel duurzame energie - zoals zonne- en windenergie - is in Nederland nog te klein.

Uit een rapport van onderzoeksinstituut ECN bleek ook dat de kabinetsdoelstelling van 16 procent alleen haalbaar is wanneer er fors wordt geïnvesteerd in biomassa. Deze bron is niet geheel duurzaam: volgens Milieudefensie en Greenpeace zorgt het voor veel CO2-uitstoot en is het dus geen echte oplossing.

Volgens ECN komt Nederland met het huidige beleid slechts uit op 10,8 procent hernieuwbare energie in 2020. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal binnenkort een plan van aanpak presenteren, waarin hij aantoont dat een aandeel van 16 procent duurzame energie gehaald kan worden.

Foto: Miguel Vicente Martinez Juan via Flickr.com