28-01-2016 12:02 | Door: Thijs ten Brinck

Windenergie opwekken op 500 meter of hoger neemt in belang toe. Marktonderzoeksbureau Frost & Sullivan dicht de technologie vanaf 2021 een significant marktaandeel toe.

Op grote hoogte waait het harder en constanter. Alleen al in Nederland werken de start-ups Kitepower, QConcepts en Ampyx Power daarom aan concepten om uit high altitude wind, op 500 tot 800 meter boven het landoppervlak, duurzame energie op te wekken.

Via de scale-ups Makani en Altaeros Energies investeren ook Google en Mitsubishi in dit type windturbines, die bestaan uit vliegers, vleugelprofielen en ballonnen aan kabels.

Marktrijpe windvliegers

Volgens de analisten van Frost & Sullivan zijn wereldwijd een aantal van deze concepten dicht bij een marktintroductie.

“Als lopende demonstraties de claims uit de wetenschap bevestigen, zal de industrie de eerste projecten op commerciële schaal al tegen 2017 uitrollen”, zegt Guhan Sriram, analist bij Frost & Sullivan. “Vier jaar later zal de technologie dan een significant deel van de energiemarkt bedienen.”

China gaf recent opdracht voor de bouw van een windpark op zelfs 3,5 kilometer hoogte. Hier gaat het nog om normale windturbines, boven op een berg.

Bron: Frost & Sullivan | Foto: Conal Gallagher, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)