26-04-2013 09:49 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een van de armste landen ter wereld kent ook de snelste windstromen ter wereld. Het Afrikaanse Somaliland investeert dus in windturbines.

Vlakbij de internationale luchthaven bij Hargeisa staan vijf windturbines te draaien. Hargeisa is de hoofdstad van Somaliland, een 3,5 miljoen inwoners tellend gebied in Somalië dat enige onafhankelijkheid geniet. Somaliland behoort tot de armste landen ter wereld, maar heeft 340 dagen per jaar zon en kent de hoogste windsnelheden ter wereld.

Tijd om die natuurlijke hulpbronnen te benutten. Met behulp van de Amerikaanse hulporganisatie USAID zijn de vijf windmolens geplaatst. Ze kostten $350.000 (€270.000) per stuk en wachten nog op de investeerders. Daarnaast staat in de vier grootste steden van het Afrikaanse land de bouw van verschillende windparken gepland.

Prijskaartje

De bouw van de windparken is financieel aantrekkelijk, aangezien er op dit moment een extreem hoog prijskaartje aan stroom hangt. Consumenten in Somaliland betalen 1 dollar per kilowattuur (€0,76). In Nederland ligt dat rond de €0,25. Windenergie wordt daarmee snel concurrerend.

Toch is elektriciteit in Somaliland nog een lastig product. Bedrijven kunnen niet volledig produceren, omdat het land geen regelmatige energietoevoer kent. Rijke inwoners van het land kopen daardoor dieselgeneratoren voor zichzelf. Slechts 20 procent van de energiemarkt is vanuit overheidswege georganiseerd.

Dit ongeorganiseerde systeem maakt de toegang tot energie onzeker. Somaliland hoopt dat de nieuwe windturbines hier verandering in gaan brengen, zo zijn ze over een aantal jaar niet meer afhankelijk van andere landen voor hun energie. Met de hulp van USAID hoopt het land dat de infrastructuur wordt verbeterd en er veiligheidsnormen worden vastgelegd. Voor de opkomende energiemarkt komt er dit jaar al een juridisch en regelgevend raamwerk.

Foto: Caroline Auzias via Wikimedia