02-02-2016 12:23 | Door: Thijs ten Brinck

De kapitaalkrachtige Indiase familie Gupta investeert £ 10 mln (€ 13 mln) in het Britse bedrijf Tidal Lagoon Power.

Met de investering krijgt Gupta een substantieel, maar onbekend aandeel in Tidal Lagoon Power, het bedrijf dat voor de kust van Wales meerdere grote getijdencentrales wil bouwen.

“Tidal Lagoon belooft CO2-arme en betrouwbare elektriciteit te leveren”, zegt Sanjeev Gupta. “We zijn verheugd te investeren in dit bedrijf. Hiermee stimuleren we de economische vooruitgang en creëren we mogelijk duizenden banen.”

Tidal Lagoon Power ontwikkelt grote ringdammen in gebieden met een sterke getijdenstroming. Zeewater stroomt bij vloed via waterkrachtturbines de ringdam binnen en via dezelfde turbines bij vloed weer naar buiten. Verspreid over meerdere projecten denkt Tidal Lagoon voor de kust van Wales 8 procent van de totale Britse stroomconsumptie te kunnen dekken.

Vertraging

De bouw van het eerste project van Tidal Lagoon, een 320 megawatt sterke getijdencentrale in de Welshe Swansea Bay, zou aanvankelijk al in de zomer van 2015 starten.

Twee investeerders zegden samen toe € 200 mln in het project te steken, onder voorbehoud dat de Britse overheid een flinke garantieprijs op elke opgewekte megawattuur zou betalen. De gesprekken daarover tussen Tidal Lagoon en de Britse regering lopen nog steeds. De opgelopen vertraging maakte dat de getijdenprojectontwikkelaar eind 2015 een deel van zijn personeel moest ontslaan.

Nu ook staalconcern Tata Steel in de regio in de regio rond de Swansea Bay personeel op straat zet, klinkt de roep om de besluitvorming rond het duurzame energieproject te versnellen steeds luider. De aanleg van de getijdendam zou honderden mensen voor lange tijd werk bieden.

Bron: BBC, Tidal Lagoon, Guardian | Foto: Catrin Austin, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)