29-04-2013 15:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De accu van een elektrische auto gebruiken om je wasmachine mee te laten draaien. Amerikaanse onderzoekers hebben weer een kleine stap gezet naar een slim stroomnet.

Het idee klinkt simpel, maar de technische uitvoering is lastiger: een elektrische auto stroom terug laten leveren aan het net. Toch is dit precies wat onderzoekers van het Amerikaanse energiebedrijf NRG Energy en de University of Delaware gelukt is. Sinds 2011 werken ze samen aan de ontwikkeling van deze technologie waarmee stroom zowel van als naar elektrische auto’s kan stromen. Dat is een belangrijke stap naar een stabiel elektriciteitsnet - ook wanneer er veel groene energie wordt opgewekt.

Als we onze doelstellingen halen, dan zal er een moment komen waarop het grootste gedeelte van de energie op een duurzame manier wordt opgewekt. Duurzame bronnen hebben echter één nadeel: de levering van zowel zonne- als windenergie is – in tegenstelling tot bijvoorbeeld gascentrales – niet voorspelbaar. Bij een elektriciteitsnetwerk is het echter van belang dat de hoeveelheid geleverde en afgenomen elektriciteit altijd in balans is. Pieken en dalen in de (duurzame) stroomvoorziening moeten dus gecompenseerd worden.

Elektrische auto

Dat is het punt waar de elektrische auto om de hoek komt kijken. Als een windmolen bijvoorbeeld ’s nachts te veel elektriciteit opwekt, kan dit overschot worden opgeslagen in de accu's van een elektrische auto. Wanneer het net juist elektriciteit nodig heeft, maar er te weinig wind staat, dan kan de accu dit terugleveren. Op deze manier kan de elektrische auto dienen als energieopslag, om zo het elektriciteitsnetwerk in balans te houden. Handig voor het netwerk, maar ook voor de autobezitter: die kan met het terugleveren geld verdienen.

Bron: Reuters

Foto: Zen Sutherland via Flickr.com