01-05-2013 22:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De PvdA zal in de Tweede Kamer tegen proefboringen naar schaliegas stemmen. Dat zei fractieleider Diederik Samsom woensdag op een 1 mei-bijeenkomst van zijn partij in Arnhem.

Samsom zei er wel bij dat als de winning schoon en veilig kan, de zaak opnieuw aan de leden zal worden voorgelegd. De winning van schaliegas is omstreden omdat er milieuvervuiling bij kan optreden, onder meer het grondwater kan vervuild raken.

Het partijcongres nam zaterdag in Leeuwarden een motie aan waarin werd gesteld dat de PvdA niet mag instemmen met proefboringen naar het gas. Lokale, provinciale en de Europese delegatie stemden allen voor de motie. De fractie in de Tweede Kamer geeft hier nu gehoor aan.

GroenLinks blij en verrast

De PvdA maakte een paar dagen voor het congres bekend onder strenge voorwaarden akkoord te gaan met het boren naar schaliegas, mits het schoon en veilig kan. Volgens de sociaaldemocraten kan schaliegas slechts dienen als tussenoplossing voor het energievraagstuk. Coalitiepartner VVD is wel voorstander van winning van het gas.

GroenLinks is "blij en verrast'' over het besluit van Samsom, zei Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze hoopt dat hij "zijn rug recht houdt'' en over een paar weken niet weer met een ander standpunt komt. Via Twitter laat Van Tongeren weten een debat aangevraagd te hebben, zodat "PvdA mee kan stemmen voor motie voor verlenging van het moratorium op schaliegas in Nederland".

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt de effecten van boringen naar schaliegas. Pas hierna neemt het kabinet een besluit over de winning. De uitkomsten van het onderzoek worden in juli verwacht. Een Brits bedrijf heeft drie locaties op het oog om proefboringen uit te voeren zodra dat mag. Het gaat om de Noordoostpolder, bij Boxtel en bij Haaren.

Bron: ANP

Foto: Daniel Foster via Flickr.com