08-02-2016 13:55 | Door: Thijs ten Brinck

Het Ierse energiebedrijf Gaelectric heeft een concreet plan ingediend om een energieopslagcentrale met een vermogen van 330 megawatt te bouwen voor de opslag van duurzame elektriciteit.

Gaelectric gebruikt in het plan ondergrondse zoutholtes om gecomprimeerde lucht in op te slaan. De energieopslagcentrale komt aan de kust bij de Noord-Ierse plaats Larne.

Plannen in Groningen en Twente

“Dit is een belangrijke mijlpaal binnen dit project, waaraan we al 10 jaar werken”, zegt Brendan McGrath, CEO van Gaelectric.

McGrath hoopt dat de betrokken overheden snel een besluit over het plan nemen. Het concern van McGrath werkt ook in Groot-Britannie en Nederland aan projecten met energieopslag in gecomprimeerde lucht.

Compressed Air Energy Storage

In het Compressed Air Energy Storage (CAES)-project bij Larne gebruiken compressors tijdens het ‘opladen’ van de zoutholtes 200 megawatt. Deze stroom kan bijvoorbeeld uit windparken komen. Als de wind gaat liggen kan de centrale 330 megawatt produceren, voor maximaal 6 uur.

Gaelectric werkt in Nederland samen met AkzoNobel aan een vergelijkbare energieopslaginstallatie. AkzoNobel zoekt toepassingen voor holtes die zijn ontstaan bij de zoutwinning in Groningen en Twente.

Bron: Gaelectric, ReNews | Foto: Stinging Eyes, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)