09-02-2016 10:29 | Door: Thijs ten Brinck

De Chinese investeringsmaatschappij SinoFortone investeert £ 2 mrd (€ 2,6 mrd) in twee biomassacentrales in Wales. In totaal gaat het om 650 megawatt aan elektrisch vermogen.

De twee geplande energiecentrales produceren na oplevering in 2020 genoeg duurzame elektriciteit voor 1,6 miljoen Britse huishoudens. De kleinste installatie, met vijf biomassaturbines van 60 megawatt, komt al in 2017 in bedrijf. De tweede is naar verwachting eind 2019 gereed.

Stroom voor 1.600.000 huishoudens

De restwarmte van de centrales komt ten goede aan het verbouwen van groente en fruit en het kweken van garnalen en schelpdieren.

In twee ecoparken rond de biomassacentrales produceert Orthios de zeevruchten en groenten volgens de hydroponische methode. Daarbij groeien de planten met de wortels direct in water, zonder dat er grond nodig is. De afvalstoffen van de garnalen komen ten goede aan de groei van de gewassen.

Wereldwijde potentie

Het Chinese SinoFortone stapt met de miljardeninvestering in een concept dat de Britse Orthios Group wereldwijd wil uitrollen.

“We zijn onder de indruk van het werk dat Orhios in dit gecombineerde voedsel- en energieconcept heeft gestoken”, zegt Peter Zhang, CEO van SinoFortone. “Met deze investering en de steun van de Chinese overheid zijn we ervan overtuigd dat nog veel meer landen hiervan gaan profiteren.”

Bron: Orthios, BiomassMagazine | Foto: Alexander Baxevanis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)