08-02-2016 18:49 | Door: Thijs ten Brinck

Technisch dienstverlener Cofely en afvalverwerker Suez onderzoeken samen de kansen van het hergebruik van accu’s uit elektrische auto’s in Nederland.

Suez (voorheen Sita) en Cofely verbinden de grondstoffenwereld en de energiesector met elkaar. De twee bedrijven kijken vooruit naar de periode dat de accu’s van hybride en elektrische auto’s niet meer voldoen voor een mobiele toepassing.

90.000 stekkerauto’s op de weg

Voordat Suez de accu’s in zijn verwerkingsfaciliteiten volledig recyclet, zijn deze mogelijk inzetbaar om duurzame stroom in op te slaan. Met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) doen Suez en Cofely onder de naam ReCharge onderzoek naar de economische, juridische en praktische haalbaarheid van hergebruik van de accu’s.

Enorme opslagcapaciteit

“Cofely wil voorop blijven lopen in de ontwikkeling van slimme energieoplossingen”, zegt Mascha van Vuuren-Sanders, directeur Cofely Energy & Infra. “We verwachten dat dit onderzoek waardevolle inzichten zal bieden in mogelijkheden die hieraan een bijdrage kunnen leveren.”

Volgens Cofely is de totale capaciteit van de accu’s in alle hybride of volledig elektrische auto’s te vergelijken met het vermogen van een grote energiecentrale. De 90.000 (semi-)elektrische auto’s die in 2015 in Nederland geregistreerd stonden, kunnen samen een vermogen van 750 megawatt leveren.

In het buitenland zijn enkele partijen de onderzoeksfase al voorbij. In Duitsland bouwen BMW en energieconcern Vattenfall een energieopslag van 2 megawatt uit oude accu’s van BMWi-modellen. Daimler bouwt zelfs een stroomopslag van 13 megawattuur uit batterijen uit elektrische Smarts. Ook Nissan en General Motors werken aan opslagprojecten op basis van afgedankte accu's uit de eigen elektrische modellen.

Bron: Cofely | Foto: Cofely