02-05-2013 14:11 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een meerderheid van de mkb-bedrijven houdt energieverbruik en -besparing nauwlettend in de gaten. Zelf duurzame energie opwekken is echter niet populair.

Dit blijkt uit de Eneco Energie Monitor, een onderzoek dat door onderzoeksbureau Ipsos onder 200 bedrijven met 5 tot 250 medewerkers werd uitgevoerd. 73 procent van de verantwoordelijken binnen het bedrijf is bewust bezig met het besparen op de energierekening, terwijl 67 procent zegt te weten waar binnen het bedrijf bespaard kan worden. Een op de vijf meent bovendien dat de energierekening makkelijk met 20 procent omlaag kan.

Tegelijkertijd maakt 77 procent van de ondervraagden zich geen tot weinig zorgen over de energiekosten en weet zelfs 37 procent niet wat ze iedere maand betalen. Een logische verklaring is het feit dat bijna de helft van de ondervraagde mkb-bedrijven in een huurpand is gevestigd. Ze vinden dat de eigenaar van het pand meer aan duurzaamheid zou moeten doen. Uit de rondgang blijkt overigens dat de energierekening gemiddeld zo’n €4.400 per maand bedraagt.

Weinig energieopwekking

58 procent vindt het belangrijk dat de klanten zien dat het bedrijf in duurzaamheid investeert. Bijna de helft maakt bijvoorbeeld gebruik van groene stroom, 20 procent van de ondervraagden heeft een hybride auto en 13 procent overweegt er een aan te schaffen. 57 procent wil zonnepanelen plaatsen, mits ze de stroom mogen aftrekken tegen het tarief dat ook voor consumenten geldt.

Van de 200 ondervraagde bedrijven speelt bij 47 procent zelf energie opwekken een rol. Op dit moment wekken de mkb-bedrijven nauwelijks duurzame energie op: slechts 4 procent is hier mee bezig.

Foto: Niels Sienaart via Flickr.com