03-05-2013 14:05 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het nieuwe Internationaal Strafhof in Den Haag gaat gebruik maken van warmte-koudeopslag (WKO). Dit moet jaarlijks 430 ton aan CO2 besparen.

In de duinen bij Den Haag verrijst het nieuwe International Criminal Court (ICC). Naast oorlogsmisdadigers en genocideverdachten – zoals leiders uit het door een burgeroorlog verscheurde Rwanda – zal de voormalige Alexanderkazerne ook een van de grootste WKO-systemen van Nederland huisvesten. De totale investering is meer dan €3 mln. Het gebouw moet in 2015 opgeleverd worden.

Veiligheid geldt als belangrijkste eis voor het nieuwe strafhof, maar ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol. “WKO is een uiterst duurzame manier om een kantoorgebouw te verwarmen en koelen”, legt Jan-Paul Poldervaart, commercieel manager bij Eneco, uit. De Rotterdamse energieproducent bouwt de WKO en bespaart zo de uitstoot van 430 ton CO2 per jaar. Dat komt neer op een reductie van 45 procent ten opzichte van een conventionele installatie met gasketels voor verwarming en compressie koelmachines.

Hoge eisen

De WKO-installatie kan 60.000 vierkante meter vloeroppervlakte van warmte en koude voorzien, en heeft een totale capaciteit van 180 kubieke meter water per uur. Door de omvang van het complex moet Eneco vier bronnen van zo'n 240 meter diep aanboren. De pompen moeten vanwege veiligheidseisen van het ICC ook nog eens extra robuust zijn.

Toch worden er extra voorzieningen geleverd om de leveringszekerheid te garanderen. Poldervaart: “Voor noodsituaties kunnen twee gasgestookte ketels snel worden bijgeschakeld. Ook bij storingen kunnen deze ketels de warmtevraag overnemen.” Voor de koeling zijn er eveneens extra voorzieningen die bij uitval van de WKO zorgen voor voldoende koeling.

Foto: MMR via Flickr.com