03-05-2013 13:28 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europees commissaris Karel de Gucht (Handel) wil een heffing op de import van zonnepanelen uit China gaan instellen. Op die manier wil hij Europese producenten beschermen.

Dit meldden bronnen rond het besluitvormingsproces aan persbureau Reuters. Chinese fabrikanten hebben de productie van zonnepanelen tussen 2009 en 2011 verviervoudigd, tot een niveau dat de wereldwijde vraag overstijgt. Ook de Verenigde Staten voerden vorig jaar importheffingen in op Chinese zonnepanelen om hun eigen industrie te beschermen.

De Gucht legt zijn plan naar verwachting woensdag voor aan de Europese Commissie. De importbelasting, die Chinese producten fors duurder maakt en daarmee Europese producenten een concurrentievoordeel geeft, wordt dan mogelijk al begin juni voorlopig ingevoerd, aldus de ingewijden. Het zou om een tarief van ongeveer 45 procent gaan.

'Heffing werkt averechts'

Meer dan duizend representanten van Europese zonne-energie bedrijven - samenwerkend als de Alliantie voor Betaalbare Duurzame Zonne-energie (AFASE) - riepen de Europese Commissie echter op om geen antidumping-wetgeving tegen Chinese zonnepanelen in te voeren. In het radioprogramma BNR Duurzaam zei Dennis Gieselaar, directeur van Oskomera Solar Power Solutions, zelfs dat een importheffing van 60 procent "in een jaar ten koste zou gaan van 242.000 banen".

"Europa bijt met deze beslissing in zijn eigen staart'', laat ook Ron Wit van Natuur & Milieu weten. "Door de heffing zullen veel meer banen verloren gaan in de bouw- en installatiesector, dan dat er behouden blijven bij de Europese fabrikanten van zonnecellen. Die verhouding ligt op zo'n 80 procent versus 20 procent.''

Bron: ANP

Foto: Sandia Labs via Flickr.com